19min.media

2026 Toyota RAV4: всичко, което знаем за следващия SUV RAV4

Ако досега не сте познали Toyota RAV4, моля, изпратете ни адреса на скалата, под която живеете, за да можем да се присъединим към вас, когато се чувстваме стресирани и имаме нужда да блокираме света. RAV4 е стабилният компактен двуредов кросоувър SUV на Toyota и един от най-продаваните автомобили в тази страна, обичан заради своето пространство, икономия на гориво и надеждност.

Защо това е важно

RAV4 е най-продаваният автомобил на компанията в Америка; замяната му трябва да се извърши внимателно. Тя е от съществено значение както за крайните резултати, така и за имиджа на производителя. За чест на Toyota, тя запазва работата си толкова тиха, че никой не знае какъв ще бъде следващият модел - но ние имаме някои обосновани предположения.

Платформа и задвижване


В своето пето поколение RAV4 вече е изграден на базата на архитектурата TNGA, по-конкретно на варианта -K, така че не се нуждае от основен ремонт, какъвто наскоро получиха някои други модели на Toyota. Всъщност тази споделена инженерна дейност помага да се осигури много информация. Вижте: Camry.


В наши дни Camry, който на практика е седанът на RAV4, току-що получи голяма промяна, която според нас ще се приложи в голяма степен и за компактния му SUV брат. Най-голямата промяна е под предния капак, където Toyota уби базовия двигател. Сега всички Camrys са хибриди - или с изпитаното предно задвижване, или с по-новата система за задвижване на всички колела, която монтира допълнителен електромотор на задния мост без механична връзка с останалата част от задвижването. В RAV4 вече можете да получите и двете задвижвания, обозначени като Hybrid (предно предаване) или Prime plug-in hybrid (задвижване на всички колела). Очакваме през 2026 г. RAV4 също да се откаже от базовия си двигател с вътрешно горене и да стане изцяло хибриден.



Въпреки че не очакваме големи механични промени в двигателя и моторите, смятаме, че е възможно батерията да се подобри. Според EPA RAV4 Prime вече изминава 67 км само на електричество, а компанията е научила няколко неща за батериите, откакто представи този автомобил. Една нова, по-мощна батерия би могла да увеличи още повече пробега на електричество. Тя може дори да се зарежда по-бързо, ако Toyota модернизира 6,6-киловатовото си бордово зарядно устройство до по-модерното 7,2 kW.

Другото голямо подобрение, което очакваме, ще бъде точно пред очите ви. Целият интериор би трябвало да получи блясък като на Camry с по-интересни материали и цветове, а арматурното табло вероятно ще бъде витрината. Очаквайте по-голям екран на инфоразвлекателната система заедно с нов цифров инструментален панел, който може да бъде частично персонализиран, за да показва различна информация.

Иначе най-очевидната промяна ще бъде свежата каросерия. Смятаме, че това ще бъде доста сериозно отклонение от сегашния стилистичен език на Toyota въз основа на това, което видяхме от последните SUV концепции на автомобилния производител. Очаквайте много повече прави линии и блокчета с ретро-футуристичен стил. Под него обаче смятаме, че пропорциите и, което е по-важно, размерите няма да се променят много. RAV4 вече е отличен пакет, предлагащ много място за хора и товари, така че не смятаме, че Toyota ще обърка печелившата формула за модела от 2026 г.