19min.bg

5-годишно дете вдигна 312 км/ч с Lamborghini Revuelto

Макс Верстапен влезе в историята на моторните спортове през 2015 г., когато стана най-младият пилот, участвал някога във Формула 1, като беше само на 17 години. Въпреки това, ако едно турско петгодишно дете на име Зайн Софуоглу продължи това, което прави и влезе в автомобилните спортове, той може да накара Верстапен да изглежда като старец.

Това не е първата проява на Софуоглу. В началото на 2023 г. той се превърна в сензация в интернет, след като родителите му публикуваха онлайн видео, на което той прави „понички“ (дрифтира) с Ferrari SF90 Stradale само на три години. Оттогава момчето продължава своите приключения в моторните спортове на две и четири колела и наскоро му бяха връчени ключовете за Lamborghini Revuelto, за да покаже какво може.




За да управлява мощния plug-in хибриден суперавтомобил, Софуоглу е седнал в бебешко столче, а педалите за газта и спирачката са удължени, за да може да ги достигне. Пред погледа на баща си, седнал на пътническата седалка, петгодишното дете вдигна 312 км/ч с колана Lamborghini на празна писта.

Това не само го прави по-бърз от всяко друго дете на неговата възраст, но също така означава, че вече кара кола по-бързо, отколкото повечето възрастни шофьори някога ще го направят.

За да отпразнува постижението си, Зайн изпълни и някои впечатляващи понички с Revuelto, като завъртя задните гуми на суперколата, която е с 6,5-литров V12 мотор и задвижване на четирите колела.

Бащата на Зайн е бивш професионален мотоциклетен състезател Кенан Софуоглу. Той спечели пет световни титли в Supersport World Championship, натрупайки 43 победи и 84 класирания на подиума. През 2010 и 2011 г. турчинът се състезава в Moto2, но не успява да влезе в MotoGP.


Източник: AutoMedia, част от Investor.bg