19min.bg

Aston Martin DB12 с нов кабриолет Volante

Въпреки похода на автомобилната индустрия към електрификация и кросоувъри, Aston Martin се придържа към своята изпитана и истинска комбинация от голям двигател с вътрешно горене и кабриолет. Британският производител на автомобили пуска Aston Martin DB12 Volante, роудстър с голям брой цилиндри и ниска линия на покрива, която се прибира.

DB12 Volante е базиран на DB12 Coupe, който е най-новият модел в емблематичната линия DB. Aston Martin нарича DB12 Volante най-добрият „Super Tourer“ като реверанс към голямото туристическо наследство на гамата DB, въпреки че казва, че този най-нов модел е най-добрият „open-top“ tourer. Въпреки че роудстърите на Aston са известни, ентусиастите винаги са имали напрегнати отношения с кабриолетите поради компромисите, които изискват - а именно загубата на твърдост.




Но Aston Martin казва, че DB12 Volante може да се похвали с малко по-добри спецификации в сравнение с предишните DB модели, с пет процента по-голяма глобална устойчивост на усукване. Британският автомобилен производител казва, че кабриолетът е разработен успоредно с купето, което означава, че пренася инженерството и подобренията на новия DB, включително подсилени точки за монтиране на окачването и странични връзки. Основната разлика между купето и кабриолета изглежда е в скоростта на задните пружини, както и в малко по-различната настройка на амортисьорите.

Aston Martin DB12 Volante получава същия двигател като Coupe, 4.0-литров V8 с двойно турбо, произвеждащ 671 конски сили и 590 lb-ft въртящ момент. Мощността се предава чрез осемстепенна автоматична скоростна кутия ZF. Това е четири цилиндъра по-малко от двигателите V12 на линията DB, но V8 в най-новия модел все още успява да надмине V12 в DB11 с повече от една трета: Aston казва, че V8 постига 34 процента по-голяма мощност благодарение на по-добрите съотношения на компресия , по-големи турбина и повишено охлаждане.

Всичко това кулминира с време от 0-60 мили/ч за 3,6 секунди и максимална скорост от 202 мили/ч в DB12 Volante за тези, които обичат да удрят деформирана скорост на пътя без предимството на фиксиран покрив. Но Aston Martin познава купувачите си, изглежда, и техническият директор Роберто Федели каза следното за новия кабриолет:

     Volante притежава всички характеристики на Super Tourer, така успешно въведени в DB12 Coupe. Това, че сме запазили тази водеща в класа си производителност и управление е доказателство за основния блясък на платформата DB12 и работата, която сме свършили, за да запазим предимството на нейното превъзходно задвижване и шаси във версия с отворен покрив. Вече не е „по-меката“ опция, DB12 Volante предлага стимулацията на истински спортен автомобил с уникалното удоволствие и удовлетворение, които само кабриолет Aston Martin може да достави.

Производителят на автомобили споменава, че Volante вече не е по-мекият вариант, но отново, Volante изглежда ще излезе на пазара в началото на следващата година с платнен покрив и без опция за твърд покрив. Това вероятно би направило новия "K-сгънат" покрив невъзможен за монтиране и Aston прави голяма работа за елегантния дизайн на платнения покрив. Покривът се прибира само за 14 секунди и се връща напълно за 16. Ще работи до 31 мили в час, дори при насрещен вятър. Освен това може да се управлява чрез ключодържателя на DB12 в рамките на два метра.

Странно как Aston Martin не подчертава нито една снимка на луксозния платнен покрив в промоцията си, но предполагам, че един кабриолет наистина е само с горната част надолу. От друга страна, DB12 Volante се опитва малко повече от купето, за да предаде лукса, който означава значката на Aston Martin: Volante получава дървен фурнир или панели от въглеродни влакна на гърба на предните си седалки, за да „създаде допълнителен слой визуален интерес.” Всичко това е добре, но като се има предвид добре дошлият нов акцент на Aston върху физическите контроли, комбинирани с ненатрапчиви екрани, допълнителните слоеве на визуален интерес изглеждат ненужни. Което ще рече натруфено.





Източник: jalopnik.com