19min.bg

Audi A6 вече е електромобил, минава 750 км с едно зареждане

Какво ви идва на ум, когато чуете абревиатурата PPE? Може би се сещате за Audi Q6 e-tron или за неговия събрат Porsche Macan? Ако е така – значи сте на прав път! Но ако просто не харесвате двата високи модела, в бъдеще ще можете да изберете още един, използващ „Premium Platform Electric“ – и това ще бъде Audi A6 e-tron. Но не се притеснявайте, версията на двигател с вътрешно горене на A6 няма да бъде погребана – а просто новото й поколение ще се нарича A7.

Но да хвърлим бърз поглед назад: A6 (заедно с предшественика си Audi 100) се произвежда от 1968 г. и сега е на пазара в своето осмо поколение. Преименуването от Audi 100 на A6 става през 1994 г., когато дебютира фейслифтът на четвъртата генерация.

Базова цена около 150.000 лева

A6 e-tron ще бъде пуснато на пазара около края на настоящата или началото на следващата година. От Audi обаче все още не разкриват точните цени, а издават единствено, че първоначално базовата версия A6 e-tron Performance само на задно задвижване ще струва около 150.000 лева.
Технологията не е скрита: черните елементи отстрани „издават“ батерията, интегрирана в долната част на автомобила.

Модификацията със задвижване на четирите колела ще се предлага от дилърите на цени, стартиращи от около 160.000 лева. Ако искате S6, ще трябва да подготвите поне 200 хил. По-късно ще бъде пусната и по-евтина стартова версия, която ще струва около 126.000 лева.

Серийната версия е близка до прототипа

Отвън новото A6 ни изглежда познато – все пак компанията с централа в Инголщат представи едноименния прототип на модела през 2021 г. Още тогава Audi излезе с информацията, че прототипът A6 e-tron е близък до варианта за серийно производство на около 90-95 процента – и това си личи.
Ако мястото в багажника не ви е достатъчно, имате възможност да закачите ремарке с тегло до 2,1 тона.

Отпред веднага разпознаваме тесните дневни светлини, интегрирани в горната част на каросерията, които могат да бъдат персонализирани по много начини, а под тях са основните фарове с матрична LED технология. Интересни са и задните светлини, чиито 450 OLED-елемента могат да комуникират с околната среда. В първия момент някои знаци могат да бъдат малко неразбираеми – но след като разберете значението им, веднага ще свикнете с тях.

При комбито и седанът минималният обем на багажника е един и същ.

Типично за електромобил, Singleframe-решетка е затворена. Отстрани са разположени т.нар. Air Curtains, които трябва да подобрят аеродинамиката около колелата. Не е изненада, че 22-цоловите джанти на прототипа не са стигнали до серийната модификация. В зависимост от вашите желания и избрания двигател, можете да избирате размери на колелата от 19 до 21 цола – с които автомобилът определено ще вози по-добре.

Avant с най-ниския коефициент на аеродинамично съпротивление в своя клас

Забележителното е, че инженерите не само са успели да задържат коефициента на аеродинамично съпротивление от 0,22 (при версията седан) и 0,24 (Avant) като при концептуалния модел, но дори успяват да го подобрят до 0,21 при комбито Sportback.

За първи път логото на Audi е осветено – но при версиите за Германия само отзад.

При това автомобилът дори не изглежда така, сякаш е подчинен изцяло на аеродинамиката, какъвто е случаят с Mercedes EQS или Hyundai Ioniq 6. Mерките за подобряването на аеродинамиката очевидно са оказали влияние и върху пробега. Освен това от Audi заявяват, че коефициентът на аеродинамично съпротивление при комбито е най-добрият в класа.

Audi A6 e-tron използва платформата PPE

A6 e-tron ще бъде първият модел, базиран на PPE, както се нарича платформата с плосък под. Поради тази причина седанът и комбито имат по-нисък пътен просвет, но иначе са технически идентични на SUV-моделите.

В долната част има голяма батерия с брутен капацитет 100 кВтч, която трябва да позволи пробег до 750 километра по цикъла WLTP – поне при седана. Avant трябва да покрива до 720 километра с едно зареждане. Както при събратята по платформа, 800-волтовата технология осигурява максимална мощност на зареждане от 270 кВт – така че електрическият A6 да може да се „пълни“ от 10 до 80 процента за 21 минути. Ако бързате, при идеални условия енергия за 310 километра може да бъде заредена за 10 минути,.

S6 с до 503 к.с.

Ако зарядната станция не може да осигури мощността за максимално бързо зареждане, батерията може да бъде разделена на два 400-волтови модула благодарение на функцията bank charging. Тя трябва да позволи по-бързо зареждане дори на зарядни станции с по-ниска мощност. Напрежението не трябва да се регулира, благодарение на което батерията достига по-ниска температура по време на зареждане. В допълнение, A6 e-tron може да рекуперира с до 220 кВт, т.е. да „връща“ електричество обратно в батерията при намаляване на скоростта.
800-волтовата технология осигурява максимална мощност на зареждане от 270 кВт

При пускането на пазара ще има две нива на мощност: A6 e-tron performance с 270 кВт (367 к.с.) и S6 e-tron с номинална мощност 370 кВт (503 к.с.). В режим Launch S6 генерира дори до 405 кВт (550 к.с.). В бъдеще ще бъдат пуснати и други версии със задно и двойно задвижване, като се очаква да бъде пуснато и RS 6 e-tron. RS обаче няма да бъде мощно колкото e-tron GT, както Audi вече потвърди. Базовата версия с по-малка батерия (83 кВтч) ще бъде пусната на по-късен етап.

Дисплей пред пасажера също и в A6 e-tron

По отношение на интериора хората Audi винаги е имало с какво да се гордеят – и ситуацията не се е променила и сега. Време е да влезем в купето – и да го разгледаме внимателно.

Веднага прави впечатление, че интериорното оформление е като при Q6 e-tron, само дето таблото при A6 не е разположено толкова високо. Логично, все пак това е по-нисък автомобил. Пространството е доста прилично, дори и високите пътници разполагат с достатъчно място отпред и отзад и могат да се разтягат на удобните седалки.
Прилично пространство и добра изработка в интериора. Ще ви трябва време, за да свикнете с екраните на дигиталните странични огледала.

Както при Q6 e-tron и Porsche Macan, отпред има три големи дисплея. Първият 11,9-инчовият дигитален кокпит с най-важната информация за водача, вторият е 14,5-инчовият на инфотейнмънт системата. А за да не скучае пътникът отпред по време на дълги пътувания, той получава и 10,9-инчов екран пред себе си. За да не разсейва водача, последният екран остава тъмен, гледан от позицията зад волана.

Еднакъв обем на багажника при седана и при Avant

Като стана дума за екрани: дисплеите за опционалните дигитални странични огледала са преместени значително по-нагоре, отколкото при Q8 e-tron и влизат в линията на прозореца. Така водачът трябва да се адаптира по-бързо благодарение на по-естествената си позиция. S6 впечатлява с типични S елементи, в т.ч. спортни седалки и S лога, които преминават през целия интериор. Иначе спортният модел прави впечатление на приятно сдържан и дискретно елегантен.
Степента на светлинна пропускливост при опционалния панорамен покрив може да се регулира на степени.

По отношение на мястото за товари електрическият модел трябва да се признае за победен пред версията на ДВГ: 502 литра влизат в багажника на A6 e-tron – както при седана, така и при Avant. При сгънати задни седалки комбито може да погълне до 1422 литра, а седанът – максимум 1330 литра.

Извод

Макар че не изглежда точно като прототипа, Audi A6 e-tron изглежда наистина добре. 800-волтовата технология осигурява прилична скорост на зареждане, а капацитетът на батерията гарантира сериозен пробег. Благодарение на това A6 e-tron трябва да разсее страховете от електромобили на някои хора.

About AUTO BILD