19min.bg

Audi превръща симпатичния NSU Prinz 4 в див електромобил

Audi превърна скромния NSU Prinz 4 от 60-те и началото на 70-те години в дива концепция за електрически автомобил.

Разкритият уникален автомобил е проект, осъществен от чираци в завода на Audi в Некарсулм, Германия, по случай 150-годишнината на производството в завода.

„Искахме да създадем автомобил, който не само да е бърз и да изглежда готин, но и да почете 150-годишнината на завода“, казва в изявление Дийн Шойфлер, един от чираците, участвали в проекта.

Преди 150 години не е имало Audi, но на мястото първоначално са се произвеждали шевни машини NSU, а по-късно велосипеди и мотоциклети. В крайна сметка NSU се насочва към производството на автомобили, започвайки от 1905 г., включително пускането на първия автомобил с роторен двигател под формата на Spider от 1964 г. (наричан също Sport Prinz). Това става три години преди Mazda да пусне на пазара първия си автомобил с роторно задвижване - Cosmo 110S.



Въпреки че NSU оцелява през Втората световна война, в края на 60-те години на миналия век тя е придобита от Volkswagen Group и се слива с друга марка на VW Group - Auto Union. По-късно обединеното предприятие се превръща в Audi.

Моделът Prinz 4 на NSU е пуснат на пазара през 1961 г. и се произвежда до 1973 г., което го прави един от последните автомобили с марката NSU. Малкото купе е задвижвано от 2-цилиндров двигател с въздушно охлаждане, монтиран отзад. В съвременната концепция, наречена EP4 (Electric Prinz 4), двигателят с мощност 30 к.с. е заменен с електромотор с мощност 236 к.с., заимстван от SUV E-Tron (сега Q8 E-Tron). Малкият концепт обаче не разполага с огромната батерия на E-Tron. Вместо това е заимстван по-малък модул от плъгин хибридния вариант на Q7, продаван в чужбина. Тя е разположена на мястото, където обикновено се намира резервоарът за гориво на автомобила.



Изграждането на концепцията не беше лесна задача, но тя даде на стажантите ценен опит. След като разглобяват автомобила донор и обработват остатъците от ръжда, учениците модифицират подовата платформа на Audi A1, включително спирачките и осите, за да пасне на Prinz 4. Модификацията се налага поради голямото увеличение на мощността, казват от Audi.

Учениците са използвали 3D принтиране, за да създадат много от единичните части, използвани в концепцията. Това включва и интериора, където са монтирани персонализирани инструменти и дисплеи. Компютърът представя на дисплеите информация като оставащ заряд и информация за скоростта, а също така изпълнява диагностични задачи.


Източник: motorauthority.com