19min.bg

България е сред големите изоставащи в ЕС по разполагане на зарядна инфраструктура

Нов анализ на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) показва напълно небалансирана картина по отношение на развитието на зарядната инфраструктура за електрически превозни средства в рамките на Европейския съюз (ЕС), предаде investor.bg.

 70% от всички зарядни станции в ЕС са съсредоточени в три държави от Западна Европа: Нидерландия (66 665 броя), Франция (45 751 броя) и Германия (44 538 броя). Тези държави съставляват едва 23% от общата площ на блока. За разлика от това, останалите 30% от инфраструктурата са разпръснати в останалите 77% от площта на региона, изтъкват от ACEA.




В това отношение България заема едно от последните места по инсталирани зарядни станции, като към 2020 г. страната ни разполага със 194 пункта. България е двадесет и четвърта в ЕС по брой на зарядните станции, като под нея остават единствено Литва (174 броя), Малта (96 броя) и Кипър (70 броя). Преди дни пък Investor.bg разкри и къде ще бъде едва втората за страната ни бързозарядна станция на Tesla - тя ще бъде стационирана в мол Paradise.

Подчертавайки асиметричното развитие на зарядната инфраструктура в Европа, Румъния, която по площ е приблизително шест пъти по-голяма от Нидерландия, разполага с едва 493 зарядни станции, или 0,2% от общия брой на ЕС.

Внедряването на зарядни станции на две скорости в блока илюстрира разликата в темпа между по-богатите и по-бедни страни в Европа. Държави, които имат по-нисък брутен вътрешен продукт, но са значително по-големи по площ от страни като Нидерландия, Белгия и Дания, изостават в разполагането на зарядна инфраструктура.

Дори разликата между третия в подреждането, Германия (която представлява 19,9% от всички зарядни станции в ЕС) и четвъртия Италия (чийто дял достига 5,8%) е значителна.