19min.bg

Bentley завършва 8-годишната реставрация на първия си автомобил от серия Т


Bentley завършва осемгодишната реставрация на първия си автомобил от серия Т, който е бил скрит в продължение на десетилетия.

T-Series е пуснат на пазара през 1965 г. като сестрински модел на Rolls-Royce Silver Shadow. По онова време Rolls-Royce е собственик на Bentley и T-Series и Silver Shadow изглеждат почти идентично с изключение на специфичните за марката решетки и орнаменти на капака.

И двата модела представляват преминаване към униформена конструкция за съответните марки, а в случая на T-серията спомагат за запазването на Bentley през 15-те години, в които се произвежда.

Първият автомобил от T-серията, носещ номер на шасито SBH1001, първоначално е бил използван като автомобил за пресата и в един момент преди няколко десетилетия е бил паркиран в склад. Когато Bentley го открива, автомобилът не се движи и целият му интериор е изчезнал.

Възстановяването започна в края на 2016 г., когато група ученици от Bentley започнаха да премахват тапицерията и да възстановяват каросерията. Работата по реставрацията е спряна за определен период, но започва отново преди няколко години, като експертът по реставрация на Bentley P&A Wood помага в процеса.

Според Bentley 6,2-литровият V-8 двигател е бил в добро състояние и е изисквал само цялостно обслужване, за да може да работи. Скоростната кутия (агрегат Hydramatic, проектиран от General Motors) също се нуждае от незначителна работа.

Хидравличното самонивелиращо се окачване, което използва технология, лицензирана от Citroën, изисква повече работа. От Bentley заявиха, че системата е била ремонтирана и всички хидравлични маркучи са били подменени.



 Тъй като много от необходимите части за автомобила, особено в случая с липсващия интериор, не са били лесно достъпни, екипът се снабдява с друг автомобил от серия Т, който е в края на живота си. Всеки детайл е внимателно проверен, чак до използването на катарами за предпазните колани с логото на Rolls-Royce.

Сега автомобилът ще бъде част от колекцията на наследството на Bentley в централата на автомобилния производител в Крю, Великобритания.

Общо 1868 екземпляра от първото поколение на T-Series са произведени, като повечето са седани. През 1966 г. е представено купе, последвано от кабриолет година по-късно, но комбинираното производство на тези два типа каросерии възлиза на едва 41 автомобила. Второто поколение на модела, наречено Т2, стартира през 1977 г. и се произвежда до 1980 г.