19min.bg

Bitcoin направи 75% доходност за три месеца



С нови 200 долара се повиши цената на Bitcoin рано тази сутрин, с което за първи път от 6 месеца насам беше премината границата от 6000 долара. Само от началото на май водещата дигитална валута е поскъпнала с повече от 15%, или около 800 долара, а за последните три месеца доходността е над 75%. С това пазарната й капитализация премина 105 млрд. долара - нещо, което не се беше случвало от 14 ноември 2018 г. Засега конкретни причини за поскъпването не се посочват, като най-дискутираното обяснение е свързано с пазарното поведение на т.нар. "китове", които притежават огромни криптоактиви и чрез операциите им на пазара могат да влияят на цените.

Скокът в цената на Bitcoin както обикновено повлича и останалите криптомонети. Ethereum се повишава с 10% за последните 24 часа и вече се търгува близо до нивото от 180 долара. С по 5% нагоре са LItecoin, EOS и Cardano. Общата пазарна капитализация на сектора вече е над 188 млрд. долара.

Макар че цената на Bitcoin е много далече от рекордните си нива от края на 2017 г., инвеститорите са имали възможност да реализират внушителна доходност от този актив през последните три месеца. Например ако някой е вложил 10 хил. долара на 7 февруари, когато цената на биткойна е била 3395 долара, то към днешна дата монетите му биха стрували 17.5 хил. долара. Това е доходност от 75% за период от 3 месеца и реално надминава повечето други инвестиционни възможности.

Друга криптомонета - Litecoin, обаче регистрира почти двойно по-голяма доходност. От 7 февруари досега цената й се е повишила с цели 130% от 33.4 до 76.7 долара. При Ethereum пък ръстът в цената от 7 февруари досега е 68.5% и също заслужава внимание.

По-различно е положението, ако се вземат данните от началото годината. За този период при Bitcoin доходността е 60%, а при Ethereum - около 35%. Единствено при Litecoin тенденцията е противоположна и ръстът е по-голяма - 166% от 1 януари до 7 май.

На този фон третата по пазарна капитализация криптовалута - Ripple, понижава стойността си с 17% от началото на годината и е без промяна за последните 3 месеца.

Прогнози за голям ръст

Повишаването на цените на дигиталните валути отново разпали привържениците на блокчейн технологиите да говорят за предстоящ голям скок в стойността на Bitcoin. Агенцията за управление на криптовалути Trading Shot обаче прави борсов анализ на движението на цената на Bitcoin, като я сравнява с поскъпването пи златото от началото на 2000 г. На тази база компанията прави предположение, че в следващите 378 дни водещата дигитална валута може да увеличи стойността си с 350%. Това би означавало цена от 21 хил. долара в края на май 2020 г. Не бива да се забравя обаче, че през цялата 2018 г. се говореше как такива стойности ще видим още в началото на 2019 г., но вместо това именно тогава бяха регистрирани едни от най-ниските нива.


Източник: Капитал