19min.bg

Част от Тунгуския метеорит става част от Музея по минералогия към СУ

Парче от Тунгуския метеорит ще стане част от богатата експозиция на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми към Геолого-географския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.


Ректорът проф. Иван Илчев ще предаде парчето на музея утре в 11 ч. на петия етаж в южното крило на Софийския университет.


Във фонда на музея се съхраняват 16 200 образци, обединени в различни групи. А на 22 май институцията на върши своите 120 години. Като подарък за своя юбилей музея получи нови попълнения сред своята музейна колекция.


От Института за космически изследвания в Красноярск получиха метален къс от предполагаемия космически кораб. А втрия подарък беше къс от легендарния Тунгуски метеорит .


Някои от учените смятат за него, че се е сблъскал с предполагаемия космически кораб на 30 юни 1908 г. в района на сибирската река Подкаменная. Взривът става на височина 7-10 км над Земята над незаселената тайга. Обсерваториите по цял свят успяват да регистрират взривната вълна.


СУ посочи, че тази теория дълго време беше оспорвана, поради липсата на материални доказателства.


Част от Тунгуския метеорит беше открита преди месец  от Института за морски изследвания в Болоня . Чрез сеизмично и магнитно сканиране на езерото Чеко, разположено на 8 км от предполагаемия епицентър на взрива, те откриха така нужното им доказателство.