19min.bg

COVID CHECK BG – проверява Covid сертификати

Google одобри разработеното от „Информационно обслужване” АД мобилно приложение за сканиране на европейски цифрови сертификати COVID CHECK BG, съобщиха от държавната компания, предаде technews.bg.


Приложението е безплатно и може да се свали свободно от онлайн магазина Google Play Store. То отговаря на всички европейски стандарти и е разработено в рекордно кратки срокове, съобщи Ивайло Филипов, изпълнителен директор на „Информационно обслужване”.


В него е вграден QR четец, който валидира сертификата. Приложението може да сканира всички варианти на сертификата, които са одобрени от ЕК – за ваксинация, преболедуване и отрицателен резултат от NAAT или RAT изследване, поясни Филипов.


COVID CHECK BG е достъпно за масово ползване от граждани и институции, които разполагат с мобилни устройства с операционна система Android. То може да бъде използвано за проверка на сертификати на посетители в заведения, зали, кина, театри, спортни събития и др.


Очаква се скоро приложението да бъде одобрено и от Apple, така че и потребителите на устройства с операционна система IOS ще могат да го използват.


„Информационно обслужване” вече предлага дигиталните сертификати и във формат pkpass, което позволява на всеки да съхранява документа си в приложение тип „портфейл” на мобилно устройство. Това облекчава както гражданите, на които няма да се налага да носят хартиения вариант на сертификата, така и проверяващите, които лесно могат да верифицират документа.