19min.bg

Дигитализираха архива на Алберт Айнщайн

В интернет вече може да се намери архивът на Алберт Айнщайн – лични документи, които за първи път стават обществено достояние. Дигитализираният архив съдържа съобщението за сватбата на великия евреин, както и писмо, в което той предлага решение за израелско-арабския конфликт.


Сега учени и аматьори в науката могат да търсят, скролват и зуумват из делото на родения в Германия Айнщайн и да намерят оригинала на небрежно надрасканата от него формула e=mc2, която постулира, че времето и пространството са относителни.


Гениалният учен, който умира през 1955 г., завещава документацията си на Еврейския университет в Йерусалим, на който е един от съоснователите. Архивът му съдържа над 80 000 документа, но в мрежата са качени само такива от 1922 г.


В крайна сметка всичко ще бъде достъпно онлайн – дигитализирано, придружено с обяснителни бележки, транскрибирано, преведено. Разбира се, архивът не е само за задоволяване на любопитството на интересуващите се от Айнщайн, но и отличен образователен и изследователски инструментариум за академичната научна общност, обясни Ханук Гутфройнд.


Още не е ясно дали някои писмени документи, които са част от личната кореспонденция на великия физик, ще бъдат включени в дигиталната версия, например 24-те любовни писма до втората му съпруга Елза.


В онлайн галерията обаче е писмото на Айнщайн до редакцията на вестник "Фаластин", в което той предлага да се създаде Таен съвет – организация, която да допринесе за решаването на арабско-израелския конфликт.