19min.bg

Ето го новото Audi Q5 с премиера днес

Audi е близо до разкриването на третото поколение на своя компактен кросоувър Q5 и за да подпомогне вълнението, автомобилният производител пусна тийзър скица, показваща дизайна на фаровете.




Audi потвърди, че капаците ще бъдат пуснати на 2 септември, въпреки че не се очаква продажбите да започнат до следващата пролет или началото на следващото лято. Новият Q5 се очаква да пристигне като модел за 2025 г. в САЩ.

Камуфлажни прототипи бяха забелязани да тестват публично повече от година. Първо ще бъде пуснат стандартният стил на каросерията на кросоувъра, но се планира и по-подобен на купе Q5 Sportback.

Прототипите показват, че новият Q5 придобива много по-драматичен вид от малко консервативно стилизираното сегашно поколение. Размерът обаче изглежда приблизително същият. Фарът в тийзъра се вижда с пикселен дизайн за елемента на дневните светлини, който вероятно ще може да се конфигурира на някои пазари, подобно на това, което Audi представи в електрическия компактен кросоувър Q6 E-Tron.

Новият Q5 не е EV. Той е разработен около платформа на Volkswagen Group, известна като Premium Platform Combustion (PPC), която дебютира през юли в новия A5 хечбек. Платформата поддържа хибридни и плъгин хибридни задвижвания, въпреки че не се очаква Q5 да разполага с това при пускане на пазара, поне в САЩ.

Задвижванията за американския пазар трябва да съответстват на обявените за новото A5. Това означава 2.0-литров турбо-4 в Q5 и 3.0-литров V-6 с турбокомпресор с 362 к.с. в по-спортен SQ5. Единствената трансмисия трябва да бъде 7-степенна автоматична с двоен съединител, а задвижването на всички колела също вероятно ще бъде стандартно в САЩ, какъвто е случаят с настоящото поколение.

За интериора дизайнът вероятно ще бъде същият като този, който Audi използва в A5, което означава извит панел под ъгъл към водача и интегриране на 11,9-инчов клъстер с цифрови измервателни уреди и 14,5-инчов за базираната на Android информационно-развлекателна система.

В момента Q5 за Северна Америка се произвежда в завода на Audi в Мексико, като се очаква там да се произвежда и новото поколение.

Източник: Motorauthority