19min.bg

Евтина, безотпадна тоалетна работи без вода

Проект за евтина тоалетна, която не изисква нито вода, нито енергия, за да преработва човешките отпадъци, ще бъде изпробвана през следващата година в Африка, по възможност в Гана, съобщава Greentech.bg.


В момента 2,3 милиарда души по света нямат достъп до безопасни, хигиенни тоалетни, защото много страни не разполагат с пари и инфраструктура, за да им предоставят това елементарно удобство. Тоалетната, която ще бъде тествана в Гана, работи с нан-мембрана. Очаква се това изобретение да коства, средно, по-малко от 5 цента на човек на ден. По-важното обаче е, че технологията може да облекчи проблема с достъпа до тоалетна за толкова много хора по света, казват нейните изобретатели от Университета Кренфийлд във Великобритания.


След използването на тоалетната урината и фекалиите се отстраняват чрез въртяща камера. След това отпадъците се филтрират през нано-мембрана, която има „дупки“, които са достатъчно големи, за да могат през тях да преминат водните молекули. Останалите молекули от твърдите отпадъци и патогените са твърде големи, за да преминат през мембраната. Така те се „прецеждат“ и се пренасочват към друг камера. Тя представлява газификатор и е мястото, където твърдите отпадъци могат да се изгарят за генериране на топлина. Тя може да се използва за електрозахранване на тоалетната.


Водата, която тоалетната произвежда, е годна за всякаква употреба. Единственият продукт от отпадъците, генерирани в това WC-изобретение, е пепел от изгарянето, която може да бъде безопасно добавена към битовите отпадъци. Процесът може да произвежда достатъчно излишна електроенергия за зареждане на малки уреди като например мобилни телефони, според изобретателите.