19min.bg

Huawei изпревари Samsung като водещ световен производител на смартфони

Въпреки усилията на САЩ да окажат натиск върху Huawei, китайският технологичен гигант получи стана най-големият световен производител на смартфони през април, надминавайки дългогодишния лидер Samsung, предаде RT.

За първи път Huawei има по-голям пазарен дял от своя южнокорейски конкурент. Вицепрезидентът по изследвания в Counterpoint Нийл Шах разкри, че Huawei държи 19% от пазара през април, докато Samsung доставките са с два процента по-ниски за същия период.

Не е ясно дали тенденцията се запазва до края на второто тримесечие или по-нататък, тъй като продажбите на двете компании намаляха поради пандемията от коронавирус. През първите три месеца на тази година разликата между двете компании възлиза на три процента, като доставките на Huawei са 17 процента, а Samsung - 20 процента, сочат данните на Counterpoint Research.

Въпреки това Huawei доминира на масовия китайски пазар на смартфони през първото тримесечие на 2020 г., според други анализатори на изследователската фирма. Нарастващият дял на вътрешния пазар може да бъде един от факторите за доминирането на Huawei, тъй като китайската икономика беше една от първите, които се отвориха отново след ограниченията на Covid-19.


© Global Look Press / Christian Ohde