19min.media

История на логото на Mercedes-Benz

Логото на Mercedes-Benz е емблематично не само в контекста на историята на автомобилостроенето, но и на историята като цяло. През 2021 г. трилъчевата звезда на Mercedes достигна 100-годишнината от момента, в който дизайнът ѝ е подаден за защита на търговска марка. През същата година тя стана единствената европейска марка, която влезе в топ 10 на „Най-добрите глобални марки“ на Interbrand. Логото на Mercedes стои пред марката, чиято стойност се оценява на повече от 50 млрд. долара и украсява всеки един от нейните автомобили, камиони и SUV.

Разбира се, трилъчевата звезда на Mercedes-Benz има интересна предистория. Знаете ли например, че в допълнение към логото с трилъчева звезда Daimler е регистрирал и търговска марка с четирилъчево лого, което не е използвал редовно до 1989 г.? Или че трилъчевата звезда в кръг на Mercedes-Benz е обединение на две различни лога? Точно така; има причина, поради която „Mercedes-Benz“ се дефилира. Автомобилният производител започва като два производителя:

 Даймлер и Бенц, които се обединяват на 1 май 1924 г. По онова време техните лога са просто поставени едно до друго. На 18 февруари 1925 г. художниците поставят знаците заедно.  След сливането логото претърпява няколко повторения през вековния си живот, преди да достигне до вида, който познаваме днес. Решихме, че ще бъде забавно да направим едно пътуване през хронологията на Mercedes-Benz и да разгледаме по-отблизо различните версии на логото на автомобилния производител с няколко забавни факта по пътя.


 Патентна рисунка на логото на Benz с венец | 1909

Оттук започва началото на логото на Mercedes-Benz. Бенц регистрира тази търговска марка на 6 август 1909 г. от Benz & Cie. В логото се вижда лавров венец, който се счита за символ на победата още от древна Гърция.


Цветно лого на венец на Benz | 1909

Това е още един поглед към ранното лого на Benz & Cie в пълния му блясък. Тази емблема щеше да се вижда на носа на състезателния автомобил Blitzen-Benz с мощност 200 к.с. През 1911 г. Blitzen-Benz поставя рекорд за скорост на летяща миля от 141,7 мили в час в Дайтона Бийч. 


 Лого на Daimler-Motoren-Gesellschaft| 1909

Дори без кръга или венеца около него, трилъчната звезда е лесно разпознаваема. Но защо тя има три върха? Първоначално всяка точка е трябвало да символизира различен вид мобилност: сухопътна, морска и въздушна. 


 Логото на Mercedes | 1916

Към този момент Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) е приела името Mercedes за своите моторни продукти. 1916 г. е голяма година за „въздушната и морската“ мисия на компанията. Тя си осигурява поръчка за шестцилиндровите си дизелови двигатели за подводници, а аеродинамичният ѝ двигател D IVa влиза в масово производство


 Логото на Mercedes | 1921

Въпреки че първоначално е регистриран като търговска марка през 1921 г., този символ на Мерцедес в общи линии отразява сегашното лого на Mercedes-Benz. Компанията поставя своята трилъчева звезда в кръг и започва да използва символа като емблема на радиатора. През септември същата година Mercedes разкрива първия си сериен автомобил със суперкомпресор на автомобилното изложение в Берлин. През годините изобразяването на светлите и тъмните акценти е варирало и марката дори е използвала двуизмерни черни или сиви звезди за кратки периоди, но шофьор на Mercedes от 20-те или 30-те години на миналия век със сигурност би разпознал емблематичното лого днес. 


Логото на Mercedes-Benz | 1926

Това лого е може би най-голямата забележителност в историята на компанията. През 1926 г. Mercedes и Benz официално се сливат и стават „Mercedes-Benz“. Трилъчната звезда на Mercedes е поставена в центъра на лавровия венец на Benz и така се ражда тази икона. През същата година първият в историята V-8 Mercedes печели Гран при на Германия. През годините дизайнът на листата леко се променя, докато външната част от венеца и словния знак често се използва за обграждане на основата на орнамента на капака с трилъчева звезда.  


 Източник: motortrend.com