19min.bg

Излезе новото Volvo XC90

След месеци на подготвяне и повдигане на напрежението, Volvo показа официално второто поколение на високопроходимия си модел XC90, съобщава autoclub.bg.


Возилото е част от мащабен инвестиционен план в компанията, който коства на собственика й около 6.5 милиарда паунда. Според шведите, XC90 е "началото на нова страница в историята на Volvo".


Както се и предполагаше преди, върховата модификация на XC90 ще носи обозначението T8 и ще разполага с хибридна силова установка. Тя включва 2.0-литров бензинов мотор с турбинно и механично принудително пълнене, както и електромотор, изпращащ силата си към задната ос.


Най-популярната версия в Европа се очаква да бъде D4, която се задвижва от дизел със 184 к.с. За нея шведите обещават среден разход на гориво от едва 5/100.


XC90 се базира на изцяло новата архитектура на Volvo - Scalable Platform Architecture (SPA), и използва двигатели от гамата Drive-E. Въпросното портфолио включва 4-цилиндрови бензинови и дизелови двигатели, които ще бъдат обновявани на всеки две години.