19min.bg

Изобретиха текстилна клавиатура, може да се носи върху ръкав

   Изследователи са изобретили преносими клавиатури, направени от втъкани в плат електронни компоненти, които могат да доведат до нов вид потребителски интерфейс, пише Live Science. В момента основният начин, по който хората взаимодействат с компютри, е чрез клавиатури. Създаването на преносими клавиатури за преносими устройства обаче е трудна задача - те трябва да събират достатъчни клавиши, за да са функционални и в същото време трябва да са гъвкави и разтегаеми, за да следват движенията на тялото.



   През последните няколко години изследователи се опитват да направят електроника, която се носи под формата на дрехи - чрез вплитане на жички в текстилни нишки, например. Такива технологии предоставят “семпъл начин на взаимодействие с машини,” казва инженерът Есма Исмаилова, един от авторите на проекта. Създаденият от нейния екип прототип на текстилна клавиатура може да се носи върху ръкав и има 11 бутона с цифрите от 0 до 9 и звездичка. Учените отбелязват, че платът може да се разтегне с 30 процента, а след 1000 цикъла на разтягане и отпускане 90 процента от повърхността запазва електрическата си проводимост непроменена.
Изследователите смятат, че текстилните клавиатури биха могли да се инкорпорират не само в дрехи, но и в мебели, тапети и др. “Можем да си представим, например, че използваме такава клавиатура за управление на смартфон, фитнес гривна или дори имплантирано медицинско устройство,” казва Исмаилова. Проучването е публикувано в журнала Advanced Materials.