19min.bg

Как да дезинфекцираме смартфона си

Последните проучвания показват, че коронавирусът може да се задържа до няколко дни на различните повърхности. Анализ на лекари от Масачузетската многопрофилна болница показва, че Covid-19 може да се задържа до 5 дни върху стъкло, стомана PVC, силиконова гума, пластмаса, стига температурата да е 21 градуса по Целзий.


 


По-малък е периодът единствено при алуминия и хирургическите ръкавици - до 8 часа, съобщава авторът на проучването Шухан Хе пред онлайн изданието DigitalTrends. Според него по-високите температури може би ще съкратят времето на живот на вируса върху такива повърхности.


 


Друга добра новина е, че вирусът е лесен за убиване при редовно почистване на повърхностите. "Проучванията показват, че 62% до 72% етанол, 0,5% водороден прекис или 0,1% натриев хипохлорит ще изчистят вируса в рамките на 1 минута", казва още докторът. Той казва, че хората не трябва да изпадат в крайности и няма как да чистят всичко около себе си в условията на епидемия.


 


Вместо това обаче могат да намалят риска като поддържат чисти предметите, които използват най-много. Сред тях са и смартфоните и лаптопите. Apple публикува насоки към притежателите на iPhone, iPad и Mac устройства как да почистват устройствата си без да ги повредят.


 


Компанията казва, че може да се използва 70% спирт на тампон или дезинфекциращи кърпи. Това е подходящо за стъкло, стомана и други непорести повърхности на устройствата.