19min.bg

Кибератака засегна 100 хил. данъкоплатци в САЩ

Федералната данъчна служба на САЩ стана жертва на кибератака. Хакерите са получили незаконен достъп през последните четири месеца до личните данни на 100 хиляди данъкоплатци. Това заяви американският данъчен комисар Джон Коскинен, цитиран от Ройтерс.


От февруари до май нападателите са успели да получат достъп до данъчна информация 200 хиляди пъти през онлайн формата "Get Transcript", която се използва от службата, добави той. Около половината от тези опити са успешни.


Проникването не е засегнало друга информация на службата извън тази форма. Агенцията обяви, че ще предприеме нови мерки за сигурност. 

Коскинен не пожела да коментира кои са нападателите и подчерта, че разследването продължава.


Убедени сме, че тези не са аматьори. Всъщност има организирани престъпни мрежи, с които всеки във финансовата индустрия трябва да внимава, добави той. По думите му хакерите са имали за цел най-вече открадната данъчна информация да бъде заменена с фалшива за следващата година.


Агенцията смята, че има около 15 хиляди фалшиви декларации, които са свързани с около 50 милиона долара. Обаче информацията не е открадната чрез хакерска атака срещу компютър, а престъпниците са използвали информация, която са събрали от индивидуални лица с достъп до системата.