19min.bg

Lamborghini прекратява производството на Aventador, затваря главата за чист V-12

Производството на Lamborghini Aventador приключи миналата седмица, отбелязвайки нов крайъгълен камък за Lamborghini по повече от един начин

Последният пример беше Aventador LP 780-4 Ultimae Roadster, завършен в персонализиран светлосин цвят, избран от неговия швейцарски купувач.




Версията Ultimae на Aventador беше представена през 2021 г. като последен вариант на Aventador. Производството, ограничено до 350 купета и 250 роудстъра, трябваше да приключи по-рано, но Lamborghini удължи графика поради загубата на някои екземпляри по време на потъването на товарния кораб Felicity Ace през февруари.

Пуснат на автомобилното изложение в Женева през 2011 г., Aventador е най-популярният V-12 модел на Lamborghini до момента, след генериране на осем варианта, без да се броят специалните продажби в малък обем, и продажби от 11 465 бройки по целия свят. Това е повече от комбинираните данни за продажбите на всички предишни V-12 модели.




„Lamborghini Aventador промени играта при пускането си на пазара и флагманският модел на Lamborghini за 11 години производство“, каза Стефан Винкелман, председател и главен изпълнителен директор на Lamborghini, в изявление.

Наследник на Aventador беше забелязан да тества преди очаквания дебют в началото на следващата година и въпреки че ще се придържа към V-12, двигателят на автомобила ще бъде електрифициран, като се очаква да бъде plug-in хибридна конфигурация. Двигателят също ще бъде новоразработен V-12, едва третият в историята на Lamborghini.





Lamborghini потвърди, че няма да произвежда повече V-12 модели без електрификация, поне за използване по пътищата, без съмнение превръщайки Ultimae в специална кола в очите на колекционерите. Ultimae включва 6,5-литров V-12, генериращ 769 к.с. и 531 lb-ft въртящ момент, най-високият от всички варианти на Aventador.

Всяко Lamborghini ще използва някаква форма на електрификация още през 2024 г., а автомобилният производител планира електрически автомобил като четвърта моделна линия. Очаква се да бъде Grand Tourer, EV е планиран за пускане на пазара през втората половина на десетилетието.



Източник: motorauthority