19min.media

Lotus Eletre започва от 229 900 долара в Америка, а не от 107 000 долара, както се смяташе първоначално

Отидете при местния дилър на Lotus в Обединеното кралство и можете да си купите нов SUV Eletre още сега само за 89 500 паунда преди данъци - около 117 400 долара по текущия валутен курс. Ще ви се смеят направо от дилърите в САЩ, които очакват да платите тази цена, както разкрива автомобилният конфигуратор на марката в Щатите и потвърждава прессъобщението: първоначалната серия на Lotus Eletre за американския пазар ще започва от 229 900 USD, което почти сигурно е резултат от митата.

По-рано тази година, в стремежа си да насърчи американските производители на автомобили по време на прехода към електрически превозни средства и да възпре начинаещите китайски производители на автомобили, администрацията на Байдън засили митата върху автомобилите, произведени в Китай, съгласно раздел 301 от Търговския закон от 1974 г., като увеличи цифрата от 25% до 100%. Белият дом заявява, че промяната, дошла след като глобалният износ на електрически превозни средства от Китай е нараснал със 73% в периода 2022-2023 г., трябва да ограничи въздействието на това, което счита за нелоялни търговски практики от страна на другата държава.

Защо това трябва да има значение тук? Ами, Eletre се произвежда във фабриката на марката извън централата на Lotus Technology ... в Ухан, Китай.


Преди администрацията на Байдън да обяви промяната на тарифите през май, Lotus първоначално приемаше поръчки за Eletres на американския пазар на начална цена от 107 000 долара - по-малко от половината от реалната базова цена на електрическия SUV. Разбира се, американската цена е за Eletre Carbon - специален вариант специално за северноамериканския пазар, обявен от Lotus на 12 септември. Той е базиран на Eletre R, за който Lotus първоначално заяви, че ще започва от 145 000 долара в САЩ.

Гигантският скок на тарифите със сигурност е разстроил ръководителите на Lotus, тъй като изтласква Eletre в съвсем различен ценови клас тук, в Щатите. Марката планира да произвежда електрически модели в завода си в Ухан в обозримо бъдеще, което означава, че тази тенденция вероятно ще продължи; нито една от партиите, които в момента се кандидатират за Белия дом, не изглежда склонна да премахне митата върху китайските електрически автомобили.