19min.bg

Mercedes-AMG CLE 63 може да избере V8 вместо 4-цилиндров plug-in хибрид

Mercedes-Benz AMG може би вече се подготвя да въведе отново V8 двигател в своите по-достъпни модели, след като го изостави в полза на 4-цилиндрова plug-in хибридна конфигурация в автомобили като най-новите C 63 и GLC 63.

Позовавайки се на анонимни високопоставени служители в AMG, Autocar съобщи, че тунерът от Афалтербах ще предложи V8 в предстоящия си CLE 63, базиран на новата CLE-класа купе и кабриолет. Съобщава се, че двигателят ще осигурява 577 к.с. в CLE 63, което е забележително по-малко от 671 к.с., които осигуряват plug-in хибридите C 63 и GLC 63.

Според източниците AMG е планирала да използва 4-цилиндровия plug-in хибриден задвижващ агрегат в CLE 63, но е отменила това решение поради бавните продажби на най-новите C 63 и GLC 63. AMG не е публикувала данни за продажбите, но Autocar съобщи, че цифрите са "доста по-ниски" от тези на предишното поколение V8 модели.

По-рано бяха забелязани прототипи за CLE 63 с нещо, което звучеше като 4-цилиндров plug-in хибриден задвижващ агрегат.

Ако докладът се окаже точен, двигателят, предназначен за CLE 63, вероятно ще бъде версия на познатия 4,0-литров V8 двигател с два турбокомпресора на AMG, съчетан с мекохибридна система. Такава конфигурация има в обновения G 63 от 2025 г., където тя осигурява същата мощност от 577 к.с., за която се съобщава, че ще бъде използвана в CLE 63. Въпреки че мощността може да е по-ниска в сравнение с 4-цилиндровия plug-in хибриден задвижващ агрегат, по-емоционалният звук на V8 и намаленото тегло при пропускане на тежката батерия на plug-in хибридната конфигурация вероятно ще бъдат по-привлекателни за определени купувачи.

AMG току-що пусна на пазара CLE 53 за 2024 г., който използва 3,0-литров редови 6-цилиндров двигател с турбокомпресор и меко хибридно задвижване за постигане на 443 к.с. Според източниците на Autocar друга причина за преминаването към V8 в CLE 63 са опасенията на дилърите, че клиентите могат да бъдат объркани от по-високо позиционирания CLE 63, който има по-малък двигател от CLE 53.

Съществуват и слухове, че AMG планира да въведе отново V8 в C 63 и GLC 63, както и да го използва в следващия E 63. Когато бе попитан за тази възможност по време на автомобилното изложение в Пекин 2024 миналия месец, Маркус Шефер, шеф на отдела за научноизследователска и развойна дейност на Mercedes, заяви пред Autocar, че компанията следи отблизо продажбите на C 63 и GLC 63, за да определи какъв път да поеме.

"Ще останем близо до обратната връзка с хората и клиентите, а след това ще тръгнем оттам", каза той.

Източник: motorauthority