19min.bg

Mercedes ще замени EQS с електрическа S-класа

Mercedes-Benz не просто се отказва от противоречивия стил на своите EQ EVs – изглежда, че изоставя изцяло под-марката. Това показва потвърденото оттегляне на водещата табела с име EQS, която според съобщенията Mercedes планира да включи в гамата S-класа, тъй като тя продължава през 2030 г. с мощност от горене.

Това идва чрез Autocar, на когото изпълнителният директор на Mercedes Ола Келениус каза, че „в бъдеще ще има две S-класи – ICE и електрическа“. Той също не говори направо за EQS, а казва, че ще стане S-класа, стил и всичко останало. Нещо като електрическия G-Wagen. Те ще имат един и същ стил отвътре и отвън, с изключение на решетките, въпреки че механиката им ще се различава драстично. За EV Mercedes ще използва своята платформа MB.EA Large, докато версията ICE ще използва еволюция на настоящата MRA архитектура. Това обаче няма да стане, докато следващото поколение S-Class не пристигне през 2030 г., тъй като Mercedes планира значителни актуализации на настоящите модели през следващите две години.



2024 Mercedes-AMG S 63 E Performance

Съобщава се, че следващата година EQS ще бъде основно ремонтиран с 800-волтово задвижване, нова химия на батерията и нови задвижващи двигатели с двустепенна трансмисия. Това ще подобри зареждането и обхвата, но и максималната скорост. Годината след това (през 2026 г.) ще последва обновена S-класа с по-меки актуализации като нов стил, информационно-развлекателна система и мека хибридна версия на 4,0-литровия V8 с двойно турбо. Асистентите за шофиране със свободни ръце SAE ниво 3 също ще станат по-широко достъпни.

Линиите седани от най-висок клас на Mercedes може да се сближават отново поради слабите продажби от двете страни на оградата за изгаряне на батерии. Въпреки че EQS никога не е бил особено горещ продавач, самата S-класа се срина с 37 процента през първото тримесечие на тази година, тъй като седанът остаря след типичния интервал за актуализиране. В резултат на това фабриката, в която се произвеждат както EQS, така и S-класата, наскоро беше намалена до една смяна. Електромобилите също са само на половината път до 20-процентовия глобален обем на продажбите, който Mercedes прогнозира досега, възлизайки на едва 11 процента в световен мащаб. ICE сега ще останат хлябът и маслото на Mercedes поне до 2030 г., ако не и след това в зависимост от навлизането на EV по света.


Източник: The Drive