19min.bg

Модерният AC Cobra GT Roadster дебютира с над 650 к.с.

AC Cars преосмисли емблематичния си модел Cobra за съвременната епоха. Сега новият дизайн, кръстен Cobra GT Roadster, е достъпен за резервация.

Основана през 1901 г., AC е една от най-старите британски автомобилни компании и е същата, в чийто оригинален спортен автомобил Ace Карол Шелби инжектира V-8 мощност, за да създаде легендарната Shelby Cobra през 1962 г.

На някои пазари Shelby се продаваше като AC Cobra, а неотдавна AC започна да произвежда реплики, някои от които се захранват с батерии. Въпреки това Cobra GT Roadster, макар и ясно да заимства дизайнерски елементи от оригиналната Cobra, е напълно различен звяр.

Автомобилът е разработен от нулата с помощта на съвременни технологии и инженерни процеси. Например, той разполага с алуминиево шаси с космическа рамка, каросерия от въглеродни влакна и окачване, разработено в партньорство с професионален състезателен отбор. Освен това е проектиран така, че да предлага възможност за избор между ляво и дясно управление.

Мощността се осигурява от 5,0-литров V-8 на Ford, който осигурява 454 к.с. стандартно или 654 к.с. с наличен компресор. Купувачите могат да избират между 6-степенна механична или 10-степенна автоматична скоростна кутия с лостчета за превключване на предавките, като имат и възможност да добавят диференциал с ограничено приплъзване Torsen. Задвижването е само към задните колела.

Размерите са доста по-големи в сравнение с оригиналната Cobra, което означава, че водачите с ръст над метър и половина могат да се поберат удобно, според AC. Междуосието е 101,2 инча, или с около 11 инча по-дълго от оригинала, но общата дължина е нараснала само с 4,3 инча, достигайки общо 166,3 инча. Междуосието също е по-широко, което спомага за подобряване на управлението, като същевременно осигурява и по-строга стойка, казват от компанията.