19min.bg

Най-лесно се кара електрическа кола в Япония

       Япония може би вече е мястото на света, където е най-лесно да се кара електрическа кола. По най-нови данни броят на зарядните станции за електромобили в страната надминава този на „традиционните” бензиностанции, съобщава Greentech.bg. Цифрите сочат, че страната на изгряващото слънце вече има 40 000 устройства за зареждане на електромобили. Това е с 5000 повече от станциите за наливане на бензин, дизел или газ. Проучването е проведено от Nissan в стремежа да докаже, че вече няма място за притеснение относно пробега на електрическите коли.


Цифрите за зарядните станции в Япония не са случайност. През 2013 г. правителството обяви договор с водещите компании от автомобилната индустрия, поемайки ангажимент да вложи 1,025 трилиона долара в инфраструктура за зареждане на електромобили. По това време страната имаше само 4700 зарядни устройства. Това означава, че Япония е реализирала 800-процентно увеличение на броя на зарядните устройства за ЕПС само за три години. Този ръст бележи впечатляващ ангажимент за прехода към по-зелен транспорт.


Преброяването на зарядните станции, осъществено т Nissan, включва много “колонки“, инсталирани в частни гаражи и използвани само от един собственик. Критиците побързаха да подчертаят, че дори и една обществена зарядна станция може да обслужва само по един електрически автомобил в даден момент, докато бензиностанциите “имат множество колонки, които работят едновременно”.


Въпреки техническите недостатъци в сравняването на цифрите, бумът на електрическата мобилност в Япония е на ход с бързи темпове. Огромните инвестиции в инфраструктура в Япония, наред със субсидиите за покупка на електрически автомобил, имат всички шансове до доведат до по-нататъшно процъфтяване на пазара на електрически коли.