19min.bg

NextEV пусна „най-бързия в света електрически автомобил“

     Китайска фирма производител на електрически коли NextEV тази седмица стартира новата си марка NIO. Под това име компанията представи това, за което твърди, че е най-бързият електрически автомобил в света, съобщи Greentech.bg.



„Откриването“ се състоя в галерия Saatchi в Лондон в понеделник. Там инженерният екип, който стои зад NextEV NIO – екип от „Formula E” – представи електрическия „суперавтомобил“ NIO EP9, който миналия месец счупи рекорда за бърза обиколка на пистата Нюрбургринг Нордшлифе. Тогава машината измина 20.8 км за 7 минути и 5.12 секунди.




Според автомобилопроизводителя, NIO EP9 разчита на 1MW на енергия – еквивалент на 1360 к.с. – и може да ускори до 257 км/ч за 7,1 секунди. Развива максимална скорост от 313 км/ч. Колата е проектирана така, че да може да се зарежда за 45 минути и да има пробег от 427 км.



Автомобилът е създаден с мисълта да може да „побере най-новите технологии за автономно управление“. Отвътре возилото се отличава с интелигентен цифров интерактивен интериор, съобщиха от компанията.



Въпреки това, колата със сигурност няма да осъществи пробива, за който мечтае индустрията на електромобилите – а именно бързото навлизане на масовия пазар. Говорител на NextEV заяви пред Fortune, че колата ще струва около 1,2 млн. долара.



Уилям Ли, основател и председател на NextEV, наречен колата „заявка за визията [на NextEV] и техническите и производствени възможности“.



„NIO EP9 е създаден да надскочи възможностите и е първият етап от автомобилното производство на NIO“, каза Ли в изявление. „Това е продукт, който е най-доброто в класа си, който показва какво е възможно при електрическите превозни средства днес. Ние вярваме, че когато удоволствието от преживяването в електромобила надхвърля очакванията, електрическите превозни средства ще се превърнат в естествен избор за всеки“.