19min.bg

Новото Porsche 911 ST: първи поглед към олекотения специален автомобил, производен на GT3

Porsche 911 ще претърпи радикална промяна през 2024 г., като за първи път ще използва хибридно задвижване, но все още има живот в орязаните, фокусирани върху водача модели, които познаваме и обичаме в evo. Както разкриват тези шпионски снимки, в момента се работи по олекотен специален модел, производен на GT3 Touring, който ще носи емблематичната емблема 911 ST, появила се за първи път на лимитирана машина през 1970 г.

Това е първият ни поглед към 911 ST без прикритие, носещ серийната си каросерия в последните етапи на развойния цикъл. Създаден в духа на оригинала, от който само няколко бройки бяха построени като пътни състезатели с тегло под 1000 кг, новият ST се очаква да бъде най-леката итерация на 992 досега, като потенциално може да падне под 1418 кг собствено тегло на GT3 Touring. Друг е въпросът как ST ще постигне това, тъй като GT3 вече използва въглеродни влакна за капака, покрива и седалките си.



Една от потенциалните следи са вратите на този прототип, които изглежда са от карбонови елементи от GT3 RS, поради рязкото си аеродинамично подрязване. Както и при флагманския пистов автомобил на Porsche, вратите се интегрират с дълбоки изрези зад предните колела, за да намалят налягането на въздуха в арките и да генерират притискаща сила отпред. Покривът с двойни мехури на ST също е общ с RS, както и кованите магнезиеви джанти. Като се има предвид чистото и леко тяло на ST, очаквайте ръчна скоростна кутия, за да намалите допълнително килограмите (оборудването на GT3 с PDK добавя 17 кг).

Останалата част от каросерията на ST е позната на GT3 Touring, със същата предна броня, капак с двойни вентилационни отвори и заден дифузьор с централно разположени двойни ауспухови тръби. Задният капак обаче е уникален, със същата вертикална спирачна светлина като при стандартния 992, обградена от мрежести вентилационни отвори.