19min.bg

Откриха изчезнала неутронна звезда

Астрономите от Университета на Кардиф обявиха, че са открили "изчезнала" преди 32 години неутронна звезда.


 


Става дума за останките на Supernova 1987A.


 


Тя се намира в Големия Магеланов облак на около 168 000 светлинни години от Земята. През февруари 1987 г. е засечена, че експлодира в супернова. Учените обаче не успяват да засекат неутронната звезда, която трябва да остане след експлозията.


 


Вместо това дълго време в тази зона засичат само газ и прах. С помощта на телескопите ALMA, този гъст облак останки е бил изследван отново.


 


"За пръв път можем да кажем, че има неутронна звезда вътре в този облак от останките на суперновата. Светлината е блокирана от много дебел облак прах", коментира Фил Сиган, един от главните автори на проучването. Той допълва, че облакът е толкова гъст, че блокира директната светлина на неутронната звезда в много диапазони.


 


ALMA използва 66 телескопа, които са успели да идентифицират зоната, в която трябва да се намира неутронната звезда. Пред БиБиСи учените допълват, че облакът е около 30 пъти по-голям от Слънчевата система и затова е невъзможно неутронната звезда да бъде наблюдавана директно. Те изчисляват, че облакът може би ще се разсее след около 50 - 100 години и ще позволи директно наблюдение на неутронната звезда.


 


Supernova 1987A остава една от най-важните наблюдавани супернови досега. Една от причините е именно, че учените могат да проследят целия процес от самата експлозия и всички последици в реално време. Самата супернова е била най-ярката, която учените са наблюдавали, от 400 години насам.