19min.bg

Откриха ключ към механизмите на човешкия интелект

     
   Британски учени смятат, че са направили важна крачка към разбирането на механизмите на човешкия интелект, съобщава Фокус.


 Ролята на генетичното наследство никога не е била оспорвана, но досега никой не е идентифицирал дори и един единствен регулиращ интелигентността ген.
Майкъл Джонсън от Лондонския кралски колеж и колегите му съобщават в журнала Nature Neuroscience, че е възможно да са достигнали до съвсем различен отговор - две мрежи от гени, вероятно контролирани от регулаторна система, стоят зад човешките въображение, умствена аритметика, стратегическо планиране, шифровани кръстословици, зад способността да се смеем на анекдоти.
Не е необичайно такива изследвания да повдигнат въпроса за същността на интелигентността. “Интелигентността е сложна мярка за различни когнитивни способности и как те са разпределени сред населението. Тя не измерва едно нещо. Но е измерима”, казва д-р Джонсън.



Приблизително 40 процента от различията в нивото на интелигентност се обясняват с наследственост. Другите фактори все още не са установени със сигурност, но учените допускат, че въоръжени с новата информация, ще бъдат в състояние да намерят начини за промяна на човешката интелигентност.