19min.bg

Porsche 911 Carrera от 2025 г. е всичко друго, но не и базов модел

По време на представянето на 718 Spyder RS Андреас Преунингер, човекът, който отговаря за всички GT автомобили на Porsche, беше попитан кое 911, което не е GT, е любимото му. В крайна сметка има около 20 модела между 911 Carrera и който и да е от най-скъпите варианти в момента (в момента това са турбомоделите).


Той каза, че Turbo S, защото може да провежда разговори с висока скорост, комфортен е и е много бърз. След това зададе въпроса на мен и аз казах: „Каквото е най-евтиното с ръчна скоростна кутия. 911 T, нали?“ В този момент той ме удари по рамото, потвърди, че това е правилният отговор.

Смисълът на тази история е, че той познава костите на автомобилите, които лее, и че величието на GT3 RS или S/T не би било възможно, ако отправната точка е била друга, освен изключителна. Това важи с пълна сила и за обновения модел 911 Carrera от 2025 г.;


Ръчната скоростна кутия може и да не се предлага в момента, но постепенните промени в останалата част на автомобила са подобрение. Мощността идва от леко вдъхновен, но иначе пренесен 3,0-литров плосък шестцилиндров двигател. За разлика от новия GTS, който използва един-единствен електрифициран турбокомпресор, Carrera продължава с две турбини, но те са от отиващия си GTS, а междинните охладители са от предишното поколение 911 Turbo. Тези промени водят до повишаване на ефективността, което допринася за малко увеличение на мощността с девет конски сили за общо 388 коня при 6500 об/мин.


Върховият въртящ момент остава 331 фунт-фута, макар че той е наличен при 2000 об/мин, със 100 об/мин по-високо в оборотния диапазон. Червената линия е непроменена при 7400 об/мин. Реакцията е добра. Не е изживяването без забавяне на новата Carrera GTS, но не е много. 


Базовата Carrera трябва да тежи малко под 3400 кг, а Porsche твърди, че автомобилът е с 0,1 секунди по-бърз до 100 км/ч, но последната Carrera, която тествахме, достигна до 100 км/ч за 3,2 секунди, което е с 0,5 секунди по-бързо от оценката на Porsche за новия модел (с пакета Sport Chrono).