19min.media

Променящо цвета си ел. мастило на BMW може да влезе в производство до 2027 г.

Винаги ли сте се чудили как би изглеждал вашият автомобил, ако беше в различен цвят, но не искате да плащате хиляди, за да го опаковате или пребоядисате? Е, BMW може би е само на няколко години от това да направи персонализираното мастило E Ink достъпно за серийните автомобили.

Германската марка за първи път представи своето интригуващо мастило, променящо цвета си, в началото на 2022 г. Оттогава то е подобрено и може да показва сложни форми и шарки, изпълнени в няколко различни цвята, като всички те могат да се променят в движение. Макар мнозина да смятаха, че технологията никога няма да бъде комерсиализирана, инженерът, който я е разработил, каза „Да“, когато го попитаха дали може да стартира след три до пет години.

„Визията ни е да я предоставим на широка клиентска база, а мечтата ни е в автомобилната фабрика вече да няма традиционни кабини за боядисване със спрей, а всичко да получи [E Ink] и всеки автомобил да може да прави всеки цвят“, каза д-р Стела Кларк пред Drive по време на неотдавнашно медийно събитие в Австралия. „Истината е, че в началото вероятно няма да е най-ценово ефективното нещо, така че мога да си представя, че ще започне на селективен пазар и след това, надявам се, ще се разшири.“

Интригуваща е не само идеята да можеш да персонализираш цвета на автомобила в движение. Д-р Кларк казва, че собствениците биха могли да променят цвета на автомобилите си от черен на бял в горещо време, за да ги охладят. Нещо повече, системата изисква много малко енергия за работа.

 BMW възнамерява да пусне персонализирани автомобили с променящ се цвят E Ink през следващите три до пет години. Технологията за промяна на цветовете изисква много малко енергия, но все още трябва да бъде усилено тествана. Технологията E Ink може да намали топлината в автомобилите чрез бързо превключване от тъмни към светли цветове.