19min.bg

Ранена морска костенурка получи 3D-принтирана челюст

Триизмерно отпечатана челюст беше присадена на морска костенурка, ранена при удар от витло на лодка, пише BBC News. Челюстта, направена от медицински титан, е заместила челюстта на животното, половината от която е била отрязана по време на инцидента. За проекта на протезата са използвани детайлни изображения на главата на костенурката, направени със скенер. 3D-принтираната челюст не е била отхвърлена от организма на морския обитател и той е върнат обратно във водата.


45-килограмовата костенурка е била закарана в изследователски и спасителен център за морски костенурки в Университета Памуккале в Денизли, Турция, непосредствено след като е била тежко ранена. Служителите в центъра, които са стабилизирани здравословното състояние на животното, са установили, че е необходимо да се предприемат допълнителни действия, за да може то да живее самостоятелно в природата. 


Те са се свързали с турската компания BTech Innovation, произвеждаща медицински протези и импланти. Специалистите на BTech са използвали компютърна томография, направена от ветеринари, за да разработят софтуерен модел, който пасва идеално на нараненото място. Костенурката, наречена Aкут-3, ще живее в рехабилитационен център, докато еколозите се уверят, че се е адаптирала към металната си челюст.