19min.bg

Роботи написали 3000 статии за 3 месеца за Асошиейтед прес

Роботите на информационната агенция Асошиейтед прес са написали около 3000 статии през последните три месеца, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.


Системата работи от половин година, а агенцията възнамерява да увеличи броя на статиите, които се пишат от роботи.


Само за последните три месеца увеличението на статиите, писани от роботи, е 10 пъти. Засега роботите пишат предимно статии, свързани с финансовите резултати на различни компании. Те следват предварително зададен шаблон, разработен от компанията Automated Insights. В края на всеки такъв материал има надпис, че той е създаден автоматично генериран от системата.


Роботите могат да генерират до 2000 статии на секунда, ако това се налага, казва Джеймс Котечки - мениджър на връзки с обществеността на Automated Insights пред онлайн изданието The Verge.


Платформатасе казва Wordsmith и се използва и от други компании. Сред тях са Allstate, Comcast и Yahoo. Всички те разчитат на роботите за писане на различни материали. 


От Associated Press коментират, че от тези 3000 статии само 120 са били докоснати от човек - обикновено за добавяне на нова информация. 180 пък са били наблюдавани, за да се прецени дали има необходимост от допълнителен материал.


В агенцията са убедени, че роботите не застрашават работните места на журналистите, а ще им помагат, като ги освободят от писането на рутинни материали.