19min.bg

Русия готова за изключване от интернет


Ако заради западните санкции се стигне до изключването на Русия от световната мрежа, тя ще разполага със собствен интернет, който вече е готов, заяви помощникът на президента  Герман Клименко. "Технически сме готови за всичко сега", каза Клименко пред NTV. "Въпреки това изключването няма да бъде безболезнено", добави той. Руският сегмент на интернет, предназначен специално за държавни служители, вече работи, отбеляза Клименко.


Той се позовава на закона за неприкосновеността на личния живот на Русия. Всички фирми, които обработват лични данни на руски граждани, са длъжни да ги съхраняват на сървъри в границите на страната. Професионалният мрежов уебсайт LinkedIn вече е забранен в Русия, отказвайки да се съобрази с условието. Twitter и други социални мрежи се съгласиха да преместят данните си в страната.


 Клименко също така напомни на хората, че Русия, подобно на Китай и Съединените щати има собствени търсачки, социални мрежи и реклама.

"Интернет се регулира във всички страни и Русия не е изключение. Обаче екстремни опции като Северна Корея или Куба не са нашият избор", каза той.