19min.bg

Руската ракета Циркон може да пробие всяка защита, твърди експерт

 Новите свръхзвукови ракети Циркон на Русия могат да пробият всички системи за противовъздушна отбрана или ракетни щитове, съобщи руският военен експерт и пенсиониран адмирал Всеволод Хмиров.


"Няма защита срещу тези ракети," заяви Хмиров пред репортери, след като президентът Владимир Путин в годишното си обръщение обяви, че Русия успешно разработва новото оръжие.


Путин посочи, че ракетата Циркон, изстреляна от кораби или подводници, може да достигне скорост до около 11 000 км / ч и да удари целта на повече от 1000 км под вода или на земята.


Според Хмиров, ако превозвач с ракетите се намира на разстояние 500 км от бреговата линия, ракетите ще могат да достигнат цели на най-малко 500 км от крайбрежната ивица за 5 минути.


"През това време е възможно да се открият ракетите, но не и да бъдат пресечени", твърди Хмиров.


Путин каза, че ако Съединените щати поставят ракети със среден обсег в Европа, Русия ще използва оръжия, които могат да атакуват не само областите, от които идват преките заплахи, но и областите, където се намират центрове за вземане на решения.


"Ако на борда на всеки плавателен съд в западната част на Атлантическия океан или в източната част на Тихия има два или три кораба или подводница с около 40 цирконови ракети, няма съмнение, че тези центрове ще бъдат поразени", каза Хмиров.