19min.bg

Руският товарен кораб „Прогрес” е неконтролируем

Последните два опита да се установи устойчива връзка с руския товарен космически кораб „Прогрес” са пропаднали, съобщи Интерфакс, като се позова на източник от Центъра на управление на полетите. Апаратът не реагира на командите и се върти около собствената си ос.


Според експертите причината е в третата степен на ракетата, извела кораба на околоземна орбита. Именно тя е отвела апарата на траектория, доста над предвидената. Не е известно защо е възникнало и силно въртене около собствената ос.


Сега вариантът е само един – да се търси безопасно потапяне на кораба в океана, като най-вероятно това ще стане на 3 или 4 май. Въпреки че от руския Център все още не дават окончателното си решение, източници от руската космическа програма са категорични, че сега „само чудо може да спаси „Прогрес”. 


За щастие на обитателите на международната космическа станция, те имат запаси от храна и вода за още няколко месеца, а за 19 юни е предвиден старт на американски товарен кораб, който ще попълни с необходимото складовете им.