19min.bg

Създадоха първия „въглеродно отрицателен“ килим в света

Производителят на килими Interface е разработил първия в света „въглеродно отрицателен“ килим, похвали се фирмата. Прототипното парче мокет, показано по-рано тази седмица, има въглероден отпечатък от минус 2 кг. Иначе казано, след неговото производство в атмосферата ще има 2 килограма по-малко въглероден диоксид, отколкото преди направата му.


Това е постигнато чрез използване на растителен въглерод – въглеродът, отделян от растенията, когато се разлагат – и превръщането му в устойчив материал, който съхранява този въглерод в продължение на поне 10 години, казва фирмата. Материал се използва за направата на мокет, наречен „Proof Positive“.


В края на експлоатационния период на килима парчетата могат да бъдат рециклирани, за да се създадат нови. Така съхраненият в тях въглерод няма да се освобождава в атмосферата. Interface твърди, че ако прототипният модел влезе в масово производство, той може да се превърне в „критично решение“ за преобръщане на тенденцията на глобалното затопляне.


„Създадохме този вид настилка, за да вдъхновим нашите клиенти, индустрията и света да мислят по-мащабно за това как можем да посрещнем предизвикателството за климата по нов начин: да намерим новаторски решения, които не само ще намалят, но в крайна сметка ще обърнат тенденцията на глобалното затопляне,“ заяви Чад Скайлс, главен мениджър по иновации, маркетинг и дизайн в Interface. „Ние вече виждаме, в недалечното бъдеще, архитекти, дизайнери и бизнеси, които създават пространства с мисъл за опазване на планетата, избирайки материали, които ще преобърнат глобалното затопляне“.


 Източник: Greentech.bg.