19min.bg

Сменят старите автобуси в София догодина

Догодина ще бъдат подменени старите автобуси на градския транспорт в София, които са в тежко състояние, съобщи Любомир Христов, зам.-кмет на Столична община по транспорта.



По негови думи с приключването на проект по Оперативна програма „Околна среда” през 2013 година ще може да бъдат спрени не само червените „Икаруси”, но и стари „Мерцедес”-и, „Ман”-ове.



Според Христов по програмата ще бъдат предоставени около 50 милиона евро за закупуване на около 120 нови автобуса, които трябва да бъдат оборудвани с газови двигатели за изпълнение на показателите за екологичност и достъпна среда.



По думите му в момента се провеждат обществени поръчки за доставка на 50 тролея, 20 нови трамвая, 10 влака за метрото, които ще позволят намаляване на интервалите между отделните влакчета в пиковите часове, както и обслужване на новостроящите се участъци до Летище „София” и ж.к. „Младост”.



„Тези проекти трябва да бъдат приключени в рамките на следващите година и половина и всички тези превозни средства да бъдат доставени и пуснати в експлоатация”, добави зам.-кметът Любомир Христов.