19min.bg

Сонда пръснала бавноходки на Луната?

През април космическият апарат Beresheet  на израелската организация Space IL трябваше да кацне на Луната, но сондата се разби на хиляди парченца при кацането. Много е вероятно при това да са се пръснали малки земни същества, което би ги направило първите обитатели на Луната. Beresheet е транспортирал не само оборудване за научни изследвания, но също така и бавноходки, които може да оцеляват при изключително сурови услвоия.


The Arch Mission Foundation и шефът й Нова Спивак, които са спомогнали са транспортирането на бавноходките, са убедени, че някои от тях са оцелели при катастрофата, предава американският телевизионен канал CNN.


Микроорганизмите са микроскопични – големи са не повече от милиметър. Нова Спивак е избрал да ги включи в мисията, тъй като се считат за най-устойчивите животни известни досега. The Arch Mission Foundation също така е създала бекъп на Земята, като е копирала около 30 милиона страници световна литература и текстове от Уикипедия на никелови дискове. Целта е да разпространи информация за човечеството в Слънчевата система.


На Земята бавноходките живеят във водата или върху растения като лишеи и мъхове. Срещат се и на места с екстремен климат – от ледени върхове и полярни райони до екватора и морските дълбини. Сега могат да бъдат намерени и на Луната.


Снимка: Getty images