19min.bg

Супербайкът на Aston Martin и Brough Superior се роди на писта Викнеш Виджайентхиран

Aston Martin се обедини с друга историческа британска марка Brough Superior, за да пусне на пазара зашеметяващия супербайк AMB 001. Двамата представиха версията, фокусирана върху пистата на EICMA - годишното мотоциклетно изложение, което се провежда в Милано, Италия.

Версията се нарича AMB 001 Pro, а дизайнът ѝ е вдъхновен от хиперавтомобила Valkyrie AMR Pro на Aston Martin, фокусиран върху пистата. Този фокус е довел до повече мощност, повече притискаща сила и по-малко тегло в сравнение с AMB 001.



Супермотоциклетът се предлага в една-единствена спецификация, което означава, че всички те ще имат рама, боядисана в Aston Martin Verdant Jade и подчертана с Photon Lime. По останалите повърхности ще има изложени въглеродни влакна, а двигателят - 1,0-литров V-образен двуцилиндров, ще бъде боядисан в черно. Данните за производителността на супербайка не са публикувани.


Производството на AMB 001 Pro е ограничено до 88 бройки, а местата за изработка вероятно ще се изчерпат бързо, като се има предвид, че оригиналният AMB 001 с производствен тираж от 100 бройки беше бързо разпродаден след разкриването му. Цените на AMB 001 Pro не са обявени, но цената на оригиналния AMB 001 е от 108 000 евро (приблизително 108 000 долара).


Производството ще се осъществява в завода на Brough Superior в Тулуза, Франция, а доставките са планирани да започнат в края на 2023 г.