19min.bg

Центърът на Млечния път експлодирал преди 3 млн. години

Титанична експлозия в близост до свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път се е случила преди около 3,5 млн. години, изхвърляйки конусообразна струя радиация от двата полюса на галактиката към безграничното космическо пространство.


Това откритие е направено от екип от учени, ръководени от професор Джос Бланд-Хоуторн от Австралийския център по астрофизика ASTRO 3D.


Феноменът предизвикал два огромни йонизирани лъча, които извървели своя път през нашата галактика, обхващайки все по-голямо разстояние.


Експлозията е била толкова масивна, че е достигнала дори Магелановия поток (стълб от неутрални водородни газове, който свързва галактиките Голям и Малък Магеланов облак).


Магелановият поток се намира на около 200 000 светлинни години от Млечния път.


Експлозията е била прекалено силна, за да бъде предизвикана от нещо друго освен от свръхмасивната черна дупка Стрелец А*, която е 4,2 млн. пъти по-масивна от Слънцето и лежи в центъра на нашата галактика.


„Представете си тъмнина и как изведнъж ярка светлина озарява всичко наоколо за кратък период от време”. По този начин описва събитието професор Бланд-Хоуторн.


Използвайки данни от космическия телескоп „Хъбъл”, изследователите са успели да установят, че експлозията се е случила преди около 3 млн. години.


Ако говорим на езика на астрономията, 3 млн. години се равняват на един миг.


По това време на Земята вече се разхождал далечният предшественик на съвременния човек – австралопитекът. Динозаврите пък вече ги нямало повече от 63 млн. години.


„Огромен поток от енергия е изригнал от центъра на нашата галактика. Това доказва, че центърът на Млечния път е много по-активен, отколкото смятахме до този момент”, казва професор Лайза Кюли.


„Това откритие напълно ще промени начина, по който гледаме на Млечния път”, казва Магда Гулиелмо, съавтор на проучването и изследовател в Университета в Сидни.


Изследването сочи Стрелец А* като виновник за масивната експлозия, но все още предстои много работа преди да се разбере какво точно е причинило взрива.


Източник: Vesti.bg


Снимка: CNN