19min.bg

Tesla ще прави 3D принтер за молекули за немския разработчик на Covid-ваксина CureVac

    Компанията "Тесла" (Tesla Inc) изгражда 3D мобилни принтери за молекули, за да помогне на немската компания CureVac да разработи потенциалната ваксина срещу Covid-19, написа в Туитър изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Илон Мъск, предаде БНР.


CureVac, биофармацевтична компания със седалище в Тюбинген, заяви, че разработва преносими, автоматизирани мРНК производствени единици, които нарича принтери и които Илон Мъск описва като "РНК микрофабрики".


Те са проектирани да бъдат изпращани до отдалечени места, където могат да се произвежда на конвейер кандидата за ваксина и други терапии на базата на матрична РКН (мРНК) в зависимост от "рецептата", подадена в машината.


Ако кандидатът за ваксина спечели одобрението, той ще разполага с производствени площадки, които са регулаторно одобрение в Германия, с капацитет за производство на стотици милиони дози.


Компанията, базирана в Тюбинген и подкрепена от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, е пионер в така наречения мРНК (матрична РНК - mRNА) подход, който също така се следва от компанията BioNTech и нейния амрикански партньор Pfizer, както и от друга американска компания Moderna, посочва Ройтерс.


РНК молекулите са едноверижни версии на ДНК двойната спирала. Благодарение на повтарящия се молекулен модел, те могат да бъдат произведени в сравнително прост биохимичен процес, който не изисква генетично модифицирани живи клетки, които са необходими за производството на повечето други биотехнологични лекарства.