19min.bg

Учени от Харвард блокират слънцето?

Група учени от Харвард планират да се справят с изменението на климата чрез геоинженеринг, като блокират слънцето. Концепцията за изкуствено отразяване на слънчевата светлина съществува от десетилетия, но това ще бъде първият истински опит да се контролира температурата на Земята чрез слънчева техника, съобщава Forbes.


Проектът, наречен Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx), ще похарчи 3 милиона долара за тестване на техните модели чрез пускане на управляем балон в югозападните щати на 20 километра в стратосферата. След като балонът е на място, той ще освободи малки частици калциев карбонат. Предстоят планове за започване на старта още през пролетта на 2019 година.


Основата около този експеримент е от изучаването на ефектите от големи вулканични изригвания върху температурата на планетата. Серен диоксид създава одеяло около стратосферата на Земята, охлаждайки цялата планета с 0.5 ° С за около година и половина.


Тъй като учените, правителствените агенции по света и екологичните групи все повече се притесняват от колективната ни способност за намаляване на емисиите на парникови газове и ограничаване на изменението на климата, идеята за решение за геоинженеринг е по-приемлива. Крайната цел е да се намали затоплянето на Земята. Това може да стане чрез намаляване на емисиите на парникови газове, изсмукване на CO2 от атмосферата или ограничаване на слънчевата светлина, която достига до земната повърхност.