19min.bg

Учени откриха странен пулсар

Група американски и германски учени са направили поразително откритие, с помощта на космическия телескоп на НАСА „Ферми”, предаде ИТАР-ТАСС, цитирани от Фокус.


На около 27 000 светлинни години от Земята учените изследват пулсар, чийто характеристики противоречат на съвременните представи за този вид неутронни звезди, явяващи се източници на различни видове електромагнитни излъчвания и достигащи до планетата ни на определени интервали (импулси).


Обектът е на 25 млн. години, макар обикновено възрастта на пулсарите да е около 1 млрд. години, съобщава американската космическа агенция.


Пулсарът е записана под името J1823-3021A.


Според учените тя е „млада”, по космическите критерии, активна и ярка звезда. При това се отличава рязко от другите звезди около нея.


„Поразителното е, че източник на цялото гама лъчение, идващо от това струпване на звезди, е един единствен обект. По това, колко бързо изпуска енергия, може да се заключи, че обектът се е формирал относително скоро. Той се отличава от своето обкръжение като крещящо бебе в старчески дом’, пояснява Паоло Фрейр от института за радиоастрономия „Макс Планк” в Бон.