19min.bg

Видеокаталогът „Това е България” е готов да достигне до всяка точка на света

Уникалният проект в европейски и световен мащаб – Full HD видеокаталогът „Това е България” - навлиза в предкулминационната си фаза. Снимките по проекта на „Глобус Медия Груп” и Travel TV приключиха и работата навлиза в заключителната си фаза на поспродукция, официално представяне и разпространение като видеокаталог. По този повод, създателите на проекта организираха пресконференция на 24 ноември, в сградата на БТА, на която представиха официално пред обществеността концепцията за един представителен продукт за страната ни, който да достигне до всяка точка на света и да дава един пълноценен и изчерпателен образ за природата, богатствата, народа, културата, бита, нравите и традициите на България.


„Идеята за съставяне на видеокаталога възникна преди над 2 години, откогато и работим по създаването му. За това време – изчислени 880 снимачни дни - три екипа на 150 прехода по 120 000 километра на шир и длъж през територията на републиката, по суша, въздух и вода, в четири сезона, заснеха над 2100 различни обекти и местности, десетки исторически възстановки, в реалните им декори.  Привлякохме за консултанти по сценариите и снимките известни имена - учени и общственици в областта на историята, археологията, културологията и етнографията, за да създадем един пълноценен и необременен образ на България”, разказа главният продуцент на видеокаталога Виктор Димчев.


„Имаме желанието посредством видеокаталога  „Това е България”  да създадем един представителен образ на България, който да е олицетворение на ТОВА, което Е БЪЛГАРИЯ – земя с изключителен енергиен заряд, люлка на европейската цивилизация, древна и съвременна – едно умалено копие на целия свят”, продължи още Виктор Димчев.


След кратка прожекция на едноминутния трейлър на видеокаталога, главният режисьор на продукцията Нено Маринов запозна присъстващите с някои от техническите параметри на бъдещия видеокаталог.


Проектът  предвижда създаването на 12 епизода и един пълнометражен филм, представляващ едновременно кулминация и самостоятелно произведение.


„Темите на отделните епизоди са подбрани така, че най-изчерпателно да представят различните аспекти на хората, земята, нравите, обичаите – усащенато за българско и България. Към темите на отделните епизоди са заснемани актьорски възстановки, както на известни исторически събития,  така и на на бита, и ежедневието на хората”, разкри Нено Маринов. От своя страна, изпълнителният директор на Travel TV Румен Димитров сподели, че „Това е България” „е един изключително мащабен и труден за изпълнение проект, за което и свидетелстват изложените по-рано числа на километри, кадри, места, музеи, изложби, съкровища, паметници и музеи, заснети от снимачните екипи”. Той изказа специални благодарности за съдействието, логистичната и институтционалната подкрепа на МИЕТ, МОМН, МК, МОСВ, МВнР и МО на Република България, Комисията на ЮНЕСКО за България, Общините Ловеч, Русе, Търговище, Плевен, Харманли, Кюстендил, Шумен, Исперих, Разград, Елена и Габрово, както и Агенцията за българите в чужбина, Агенцията за инвестиции и Държавния културен институт към МВнР. Екипът на „Това е България” очаква премиерата на видеокаталога за България да се осъществи през месец март, когато ще започне и подготовката на адаптираната версия на колекцията за деца до 12 години, която създателите се надяват да се превърне в едно успешно учебно помагало. В рамките на кампанията по популяризиране и разпространение на видеокаталога „Това е България” в страната и по света, завеждащият международно сътрудничество и връзки с обществеността към „Глобус Медия Груп” Благовест Бенишев разкри, че екипът подготвя официалната премиера за Европа да се проведе около датата 24 май в Брюксел. „Имаме ангажимент за съдействие от страна на българските евродепутати за организирането на официално представяне на видеокаталога в Европейския парламент в Брюксел около датата 24 май. За нас е изключителна чест, че и българският еврокомисар Кристалина Георгиева даде личната си подкрепа за осъществяване официалното представяне в Брюксел. Планираме посредством собствени конткати и Агенцията за българите в чужбина да направим подобни презентации и съвместно с българската диаспора в няколко големи европейски държави – Франция, Германия, Испания, както и в Северна и Южна Америка ”, разказа Благовест Бенишев. Създателите на „Това е България” разчитат също така и на широко разпространение на видеокаталога посредством дипломатическите ни мисии и културни институти зад граница. Видеокаталогът ще бъде преведен и дублиран на 6 езика – френски, немски, испански, английски, японски и руски – „насочен към масовата аудитория именно заради интереса към непознатата България”.