19min.bg

Вижте GMA T.33 Spider за 1,8 млн. паунда

След като флагманският хиперавтомобил T.50 на Gordon Murray Automotive беше окончателно одобрен, вниманието се насочи към следващия проект: T.33. По-конкретно, фирмата разкри T.33 Spider, който следва версията купе като лек роудстър с двигател V12, за да отбележи това, което може да се окаже последните години на двигателя с вътрешно горене.

Появата на GMA T.33 Spider не би трябвало да е изненада, тъй като Гордън Мъри и неговият екип са били само открити, когато става въпрос за продуктовата стратегия на компанията: "Винаги сме казвали, че ще има три модела T.33: купе, открит автомобил и модел за изпълнение (S). Spider е вторият от тази тройка.

Освен това, поне за тези очи, той е най-красивият от автомобилите на GMA до момента, въпреки че цената му от 1,8 млн. паунда е с 400 000 паунда по-висока от тази на купето - това се дължи на увеличението на цените, което екипът не е успял да поеме, и на изискването да се похарчат още над 20 млн. паунда за краш тестове, за да се отговори на федералните изисквания в САЩ.

След като производството на T.50 започна миналия месец след някои проблеми по веригата за доставки, купето T.33 ще последва "фенския автомобил" на поточната линия на GMA преди 100-те Spider да влязат в производство през 2024 г.


 


 Дизайн


Новият GMA T.33 Spider не е купе с просто премахнат покрив, промените са цялостни. Всеки панел на каросерията от въглеродни влакна от централната линия на предното колело назад е нов, а наклонът на предното стъкло също ще бъде променен, за да се улесни видимостта и влизането и излизането. Резултатът е деликатен, прост и много изчистен дизайн, който ясно напомня за страстта на Гордън Мъри към спортните състезателни автомобили от 60-те години на миналия век, като например емблематичния 250LM на Ferrari.


По-късите подпори на В-колоната придават на Spider по-различен външен вид в сравнение с купето: "С подпорите на купето Spider не изглеждаше достатъчно отличителен. Изглеждаше като купе с отворен покрив, а не като отделен модел", обяснява Мъри. Spider се нуждаеше и от нова задна палуба, която да замени стъкления капак на двигателя на купето, което изискваше и нова изпускателна система и охлаждане на двигателя, в резултат на което два чифта комини за двигателя и изпускателната система бяха разположени на палубата на двигателя, а допълнителното охлаждане на двигателя се постигаше чрез дискретен отвор около подобния на шнорхел въздухозаборник на V12. Други промени по каросерията включват нов дизайн на панти за багаж, които са скрити между задната част на вратата и пред задното колело.


Превръщането на T.33 в Spider става благодарение на два подвижни покривни панела от въглероден композит, които се съхраняват в предното багажно отделение. Задният прозорец зад пътническото отделение също може да се отваря, като се плъзга в структурата на каросерията между пътническата клетка и преградата на двигателя.