19min.bg

Вижте Mercedes-AMG GT63 Pro 4Matic

В новия GT63 Pro 4Matic 4,0-литровият V-8 двигател на второто поколение AMG GT достига максимална мощност от 603 к.с. и въртящ момент от 850.1 нютон метра.
    Подобреното охлаждане и аеродинамиката са основните промени в автомобила, който също така получава стандартни карбоново-керамични спирачки и опционални гуми Cup R, предназначени за писта.
    Очаква се доставките на този модел от 2025 г. да започнат в началото на следващата година.


Оригиналният AMG GT Coupe е усъвършенстван и изострен с поредица от по-бързи и по-силни варианти през годините - постепенно еволюира през GT S, GT R и накрая през всемогъщата черна серия GT. Сега второто поколение на автомобила, което беше представено миналата година, започва същото пътуване. AMG вече оповести подробности за предстоящия плъгин хибрид GT63 S E с 805 к.с., който ще се намира на върха на гамата както по отношение на цената, така и на производителността. Сега ето още една нова версия - обърнатия и ориентиран към пистата AMG GT Pro, който беше представен на Фестивала на скоростта в Гудууд, Великобритания.

Отделните промени спрямо съществуващия GT63 са малки, но се твърди, че кумулативният резултат е значително подобрение на представянето, когато автомобилът се управлява на писта. Мощността на Pro е увеличена, охлаждането е подобрено, а карбоново-керамичните спирачки са добавени като стандартно оборудване. Гумите, предназначени за писта, също ще се предлагат без допълнително заплащане. Според шефа на AMG Михаел Шибе, Pro е добре пригоден за използване на писта, но без да става суров на пътя, "за да се поддържа високо ниво на ежедневна използваемост за автомобил от този тип".


 Адаптивността на дългогодишния 4,0-литров V-8 двигател с две турбини на AMG означава, че той вече се предлага с мощност от 450 до 750 к.с., както и в деривати с напречен, така и с плосък колянов вал. Новият GT63 Pro използва обикновения вариант с напречно разположен двигател, който е само леко увеличен в сравнение със съществуващия GT63, като сега максималната му мощност е 603 к.с. и 850 Нм, което е увеличение съответно с 26 к.с. и 50.17 Nm. Както и при GT63, той има задвижване на всички колела 4Matic+ и деветстепенна автоматична скоростна кутия, която използва мокър съединител вместо преобразувател на въртящия момент. Поглеждайки към собствените данни на AMG, ускорението до  100 км/ч за 3,1 секунди е непроменено спрямо обикновения GT63, но за Pro се твърди, че е с 0,5 секунди по-бърз от нула до  200 км/ч, преодолявайки по-трудния критерий само за 10,9 секунди.