19min.bg

Вижте състезателния автомобил Porsche 962 Group C

Мнозина, както фенове на състезанията, така и експерти, смятат Porsche 962 за един от най-успешните състезателни автомобили в историята на моторните спортове.

 Представен през 1984 г. като наследник на също толкова впечатляващия 956, 962 остава конкурентоспособен чак до 90-те години на миналия век, като доминира както в Група С в Европа, така и в оригиналния клас IMSA GTP в Северна Америка.

Сега някой има щастливия шанс да се сдобие с такъв автомобил, тъй като той е обявен за продажба в германската фирма Mechatronik.

Автомобилът, с номер на шасито 165, е произведен през 1991 г. и първоначално е собственост на заводския екип на Porsche като резервен автомобил. Той обаче е предоставен на отбора Obermaier Racing за кръга Нюрбург на Световния шампионат за спортни автомобили на ФИА през 1991 г., където е управляван от Юрген Оперман и Ото Алтенбах и завършва на четвърто място. Това е единственото състезание на автомобила.

Остава в колекцията на Porsche до 1995 г., когато е продаден на лоялен клиент. Той остава при този собственик до 2019 г., когато е закупен от Mechatronik. Сега е обявена за продажба с искана цена от 1 449 000 евро (приблизително 1,534 млн. долара).




Поради липсата на многократна употреба в състезания автомобилът е в изключително оригинално състояние. Предишният му собственик е поискал ливреята на Primagaz, с която се е състезавал, да бъде премахната. Собственикът е искал също така задният панел на каросерията, използван за състезанието на Нюрбургринг, да бъде заменен с оригиналния заден панел, който автомобилът е имал при първото си построяване в централата за моторни спортове на Porsche във Вайсах, Германия.


962 се задвижва от 2,6-литров плосък шестцилиндров двигател с две турбини, генериращ около 680 к.с., който задвижва шаси с тегло под 2 000 кг. Добавете и каросерията със земен ефект, оформена от легендарния инженер на Porsche Норберт Зингер, и ще имате световен победител.


Въпреки че 962 не е толкова конкурентен, колкото е бил, има много забавления благодарение на нарастващия брой исторически състезания, които позволяват на остарелите състезателни автомобили да се състезават един срещу друг в състезания от категория. Някой щастлив фен би могъл да купи този автомобил и да го изкара на пистата или просто да се наслаждава на притежанието на един от най-великите състезателни автомобили в историята на Porsche.