19min.bg

15 000 лв., за да станете катаджия

Световната финансова криза удари и рушветите за постъпване на най-апетитната позиция в МВР, а именно КАТ. Докато преди години рушветът за назначаване за пътен полицай беше 10 000 лв. то вече цената за това е 15 000, научи 19`. Парите се дават на работещ служител, който придвижва рушвета нагоре към началството, разказаха полицаи пред вестника. Дадените пари се избиват, защото всеки шофьор знае, че и за най-дребните нарушения на катаджиите се дават по 15 и 20 лв.


Междувременно стана ясно, че 393 кандидати са подали документи в конкурса за набиране на полицаи със средно образование за 37 работни места в МВР - Благоевград. Това означава, че повече от десет души ще се конкурират за едно място на предстоящите изпити по физическа подготовка, интелектуални способности и психологически тестове, съобщиха от МВР.


Основните заплати на началниците отдели, заместник-директорите и директорите в централните структурни звена на МВР варират от 1174 до 1423 лева. Юрисконсултите в системата се разписват срещу основни заплати в размер от 919 до 1042 лева, а началниците на група в Районните полицейски управления в София взимат между 904 и 932 лева основна заплата в зависимост от категорията си.