19min.bg

2 000 панелки плачат за ремонт

Столична община няма реално разработена стратегия за жилищна политика. Това от своя страна неминуемо рикушира в общото състояние на жилищата в София, от които близо 200 000 са панелни.  „Най-големите проблеми се очертават в сградите, строени по едропанелна технология“, каза пред 19` Вили Лилков, общински съветник от ДСБ. В страната имало около 19 хиляди такива сгради, разположени в 120 жилищни комплекса, част от които са в София.


Експертните оценки показват, че 10% или около 2 000 от тях се нуждаят от спешни ремонти на вътрешните инсталации и на хидроизолацията на покрива. В много от тези сгради сутерените и таванските плочи са без топлинна изолация, което също е фактор за деградацията, посочи Лилков.


В София има около 11 хиляди броя жилища, от които близо 70 на сто са построени в периода 1960-1990 г., сочат проучвания, проведени в столичните общини. Те се намират в различни квартали и в отделни блокове, като близо 500 от тях са ведомствени. По преценка на районните администрации в т. ч. две трети или около 60% са в задоволително състояние.


В контекста на панелното строителство Лилков отбеляза, че в последните години нараства дялът на собственици, които не могат да поддържат собствеността си в съвременните пазарни условия. Тук първостепенна е ролята на държавата, която трябва да разработи политика, която да насърчава хората да санират и да ремонтират домовете си.


Въпреки „старостта“ си обаче поне до 2020 г. едропанелните жилища ще бъдат основен жилищен фонд. А поддържането на тези сгради ще става все по-скъпо, защото те са некачествено изпълнени, посочи съветникът. Както 19` писа същевременно обаче, заради изтичащата годност на тези постройки банките вече отказват дори да ги приемат като залог за кредит.